.
Opublikowano: 2019-04-25

Pyszna wiosna w restauracji Grand Sal



Mówi się, że „jemy oczami”. Naprawdę dobra kuchnia musi więc być nie tylko smaczna, ale również piękna. Weźmy na przykład taki sernik na zimno. Trójkątne ciastko z galaretką? A może raczej pyszny mus, który nie tylko smakuje, ale i wygląda jak brzoskwinia? Kolejnych dowodów na „piękną kuchnię” dostarcza wiosenne menu restauracji Grand Sal.


Zajrzyjmy do nowej karty. Wśród przystawek tatar wołowy, czyli sprawdzona klasyka, ale… - Serwujemy go z przepiórczym żółtkiem, kurkami, w dymie wiśniowym – wyjaśnia Sebastian Stachura, szef kuchni w restauracji Grand Sal. – Proponujemy tradycyjne polskie smaki, ale w nowoczesnej odsłonie. Doskonale znane składniki nabierają zupełnie nowej jakości, gdy potraktować je mniej standardowo – dobrym przykładem są kompresowane pomidory malinowe. Podaję je m.in. z pianą z bazylii. Staram się spoglądać na klasyczne receptury „świeżym okiem”, a także bez uprzedzeń. Tym sposobem tej wiosny mamy w menu galaretę cielęcą z botwinką i musem chrzanowym.

Restauracja Grand Sal mocno stawia na polskie produkty. – Jagnięcina, podhalańska baranina, cielęcina, sandacz, łosoś jurajski, raki stawowe – wymienia szef kuchni. – A wszystko zdrowe i świeże – zapewnia. –Zainspirowała mnie mirabelka. Ta nieduża słodka śliwka zdaje się być ostatnio trochę zapomniana, tymczasem znakomicie smakuje i jest pełna witamin. Dodaję ją do jagnięciny – świetnie podkreśla smak mięsa.

Wiosną w restauracji przy Kopalni Soli „Wieliczka” można skosztować sezonowych zup – jest chłodnik, jest też krem z tego, co akurat na grządkach najświeższe i najsmaczniejsze. Z kolei za ukłon w stronę egzotyki należy uznać tempurę, czyli tradycyjną japońską potrawę pochodzącą z… Portugalii. Panierowane owoce morza, warzywa, grzyby smażone krótko w głębokim oleju zadomowiły się w wyspiarskim menu za sprawą jezuickich misjonarzy. W Grand Salu zjemy tempurę z krewetek. Towarzyszy jej seler naciowy, koper włoski, a także cytrusy: grapefruit, pomarańcza oraz limonka pod postacią musu. Jest pysznie!

- W dobrej kuchni rządzi smak, a nie aktualnie modne trendy. Jedzenie ma być ucztą dla zmysłów, odkrywaniem i delektowaniem się potrawami smacznymi, pięknymi i zdrowymi – konkluduje Sebastian Stachura, który zaprasza do restauracji Grand Sal m.in. na swoje autorskie dania.


Pyszna wiosna w restauracji Grand Sal - zobacz zdjęcia



   







Letnie koncerty górniczej orkiestry  
Data: 6, 13, 20 i 27 lipca
Lokalizacja: Wieliczka

Reprezentacyjnej Orkiestry Dętej Kopalni Soli „Wieliczka” nikomu przedstawiać nie trzeba. Zespół działający nieprzerwanie od roku 1830 zachwyca nie tylko muzyką marszową, ale też własnymi aranżacjami przebojów rock i pop. Letnie koncerty w plenerze to już tradycja – górnicza orkiestra zaprasza w każdą wakacyjną sobotę o godz. 11.00 do Parku św. Kingi. Wstęp wolny.
Letnie koncerty górniczej orkiestry
Gala operetkowa 125 m pod ziemią  
Data: 28 lipca 2019 r.
Lokalizacja: Kopalnia Soli „Wieliczka”

Zapraszamy do komory Warszawa na niepowtarzalny koncert. 28 lipca artyści zabiorą publiczność w pełną emocji muzyczną podróż „Od Wiednia do Budapesztu”. W repertuarze fragmenty m.in. „Zemsty Nietoperza”, „Perły Tokaju”, „Barona Cygańskiego” oraz „Księżniczki Czardasza”.
Gala operetkowa 125 m pod ziemią